zorgbedrijf / Covid-19

Covid-19

Op deze pagina geven wij een opsomming van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het corona virus zoals die gelden voor Zorgbedrijf Harelbeke. Verder gelden ook alle maatregelen die de overheid heeft uitgevaardigd. Deze maatregelen gelden onder voorbehoud van eventuele wijzigingen die noodzakelijk zijn.

WOONZORGCENTRA

Bezoek in de woonzorgcentra

Bezoek is mogelijk in beide woonzorgcentra.  Bezoek is enkel mogelijk indien je zelf niet ziek bent.  Zowel de bezoekers als bewoners dragen tijdens het bezoek steeds een chirurgisch mondneusmasker.

Het Zorgbedrijf kocht bijkomende iPads en smartphones aan zodat de 8 zorgafdelingen in de woonzorgcentra voldoende middelen hebben om onze bewoners in contact te brengen met hun familie en naasten.

Digitale bezoekjes blijven mogelijk na afspraak (1 dag op voorhand).  De aanvragen gebeuren rechtstreeks op de afdelingen.

CENTRUM VOOR DAGVERZORGING

Het centrum voor dagverzorging blijft open.

LOKALE DIENSTENCENTRA

Gezien de maatregelen om het coronavirus in te perken weer verstrengd worden, dienen de clubwerkingen (die sinds de aanwezigheid van het coronavirus op andere locaties doorgingen) tijdelijk stopgezet te worden, tot nader tegenbericht.

Je kan echter wel de centrumleiders treffen op verschillende locaties voor een 1-op-1 babbel. Dit omdat we het belangrijk vinden om op een veilige manier contact te blijven houden met de inwoners van Harelbeke. Sommige babbels vinden buitenshuis plaats, op een bankje. Let wel: bij neerslag of vriesweer gaan deze niet door.  Centrumleider Mieke Derez is in moederschapsrust, Pedro Meerschman neemt gedurende de afwezigheid de taken van Mieke over. Zin in een babbel of vragen over ons zorgaanbod? Kom zeker langs (breng je mondneusmasker mee).  Een overzicht van waar je ons kan vinden (onder voorbehoud van wijzigende coronamaatregelen bepaald door nationale beslissingen en/of aanvullende voorzorgsmaatregelen van lokale besturen):

 • Maandag 12 april wijkhuisje Eiland (Plein) 14u00-16u00
 • Dinsdag 13 april Wijkhuisje Bavikhove (Tuinwijk) 14u00-16u00
 • Maandag 19 april wijkhuisje Stasegem (Kerkplein) 14u00-16u00
 • Dinsdag 20 april wijkhuisje Arendswijk (Broekplein) 14u00-16u00
 • Dinsdag 20 april Dorpshuis De Rijstpekker 14u00-16u00
 • Woensdag 21 april bankje kerk Zandberg 14u30-15u30 (niet bij vries of neerslag)
 • Maandag 26 april bankje petanquevelden De Parette 14u30-15u30 (niet bij vries of neerslag)
 • Dinsdag 27 april wijkhuisje Bavikhove (Tuinwijk) 14u00-16u00
 • Woensdag 28 april bankje petanquevelden De Vlinder 14u30-15u30 (niet bij vries of neerslag)

Behalve deze vaste momenten kan je ook een afspraak maken om een 1-op-1 babbel te voeren met een centrumleider. Je belt of mailt hiervoor naar het onthaal van De Vlinder via 056 73 53 90 of onthaal@harelbeke.be. De centrumleider neemt daarna contact met jou om de afspraak en locatie vast te leggen. Deze afspraken kunnen op volgende momenten doorgaan: op dinsdagvoormiddag of donderdag met Dagmar Vereecke (centrumleider Dorpshuis De Rijstpekker), op maandagnamiddag met Louise Desloovere (centrumleider De Parette)

Je kan mee de benen strekken op onze ‘wandelbabbels’ in groepjes van max. 4 personen (centrumleider incl.). Het wandelmoment start om 14u en eindigt rond 15u, met afstanden tussen 3 en 5 kilometer. Bij slecht weer gaat de wandeling niet door (dan worden deelnemers verwittigd). Alle deelnemers dragen een mondneusmasker. Inschrijven is verplicht en gebeurt via het onthaal van De Vlinder (056 73 53 90) tot 1 dag voor de wandeling.

 • Wandelbabbels vertrek Dorpshuis De Rijstpekker (met Dagmar): donderdag 15, 22 april, 6, 20, 27 mei, 3, 10, 17, 24 juni
 • Wandelbabbels vertrek wijkhuisje Bavikhove (met Dagmar): maandag 3, 10, 17, 31 mei, 7, 14, 21, 28 juni
 • Wandelbabbels vertrek Dienstencentrum De Parette (met Louise): vrijdag 9, 16, 23, 30 april, 7, 21, 28 mei, 4, 11, 18 juni
 • Wandelbabbels vertrek Dienstencentrum De Vlinder (met Pedro):  vrijdag 23, 30 april, 7, 21, 28 mei, 4, 11, 25 juni

De vaccinatierondes zijn gestart: in maart startte de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten, vanaf april komen de essentiële beroepen aan bod. De rest van de bevolking (18+) kan wellicht vanaf juni op een vaccin rekenen. Bewoners van Kortrijk, Harelbeke en Kuurne worden ingeënt in het vaccinatiecentrum Kortrijk Expo (VAXPO). Je krijgt hiervoor van de Vlaamse overheid een uitnodiging per brief (en aanvullend per mail of sms) met een unieke code. Je kiest om de afspraak te bevestigen, te weigeren of te verplaatsen. Enkel met een reservatie kan je je laten vaccineren. Je reservatie is pas definitief als je de afspraak telefonisch of online bevestigt. Wie er niet met eigen vervoer geraakt, spreekt eerst vrienden, familie, mantelzorger,… aan of zij je kunnen brengen. Heb je geen eigen netwerk? Dan is het in bepaalde situaties mogelijk om beroep te doen op deur-tot-deur vervoer. Heb je de uitnodiging tot vaccinatie ontvangen en heb je nog vragen, hulp nodig om te reserveren of dient er vervoer geregeld te worden? Dan helpen wij je heel graag verder, er zijn hiertoe diverse mogelijkheden:

 • Kom naar een zitmoment van de 1-op-1 babbels zoals op hierboven opgelijst of maak een afspraak.
 • Kom naar het onthaal De Parette - Paretteplein 19 te Harelbeke. Open elke weekdag van 8u30-12u00 en 13u00-17u00 (tot 16u00 op vrijdag).
 • Kom naar het onthaal De Rijstpekker - Kasteelstraat 13 te Hulste. Open gedurende de maand april op weekdagen van 8u30-12u00.
 • Bel of mail naar de Zorglijn 056 89 91 00 of zorglijn@zbharelbeke.be. Elke weekdag van 8u30-12u00 en 13u00-17u00 (tot 16u00 op vrijdag).

Geen pedicure mogelijk in dienstencentrum De Parette en wijkhuisje Stasegem.

In Dorpshuis De Rijstpekker is zaalverhuur niet meer mogelijk.  Het onthaal is in april open van 8u30-12u00, de telefoon wordt in de namiddag omgeleid naar het onthaal van De Vlinder. Tijdens de 1-op-1-babbels die ingepland staan in Dorpshuis De Rijstpekker (zie hierboven), is de centrumleider ook telefonisch beschikbaar: 056 73 52 70.

Zorgbedrijf Harelbeke voorziet ook opvolging voor mensen in de thuissituatie. Sinds het begin van de coronacrisis werden systematisch 80-plussers opgebeld om te vragen hoe het met hen gaat, of we hen ergens mee kunnen helpen. In het kader van buurtgerichte zorg gaan we ook naar die mensen toe. Met 1-op-1 bezoekjes en gesprekjes willen wij de mensen in de verschillende buurten van Harelbeke beter leren kennen en ondersteunen. Gezien de verstrengde maatregelen wordt er eerst telefonisch contact genomen en daarna afgesproken op welke manier men verder kan geholpen worden.

MINDER MOBIELENCENTRALE

De minder mobielencentrale biedt een beperkte dienstverlening, enkel voor strikt noodzakelijk vervoer van individuele gebruikers.

THUISZORGDIENSTEN

De dienst maaltijden aan huis blijft gegarandeerd.  Ook de poetsdienst komt gewoon verder langs.

De gezondheidsconsultaties gaan niet door.

Wie vragen heeft, kan terecht bij de Zorglijn 056/89 91 00 of zorglijn@zbharelbeke.be.