zorgbedrijf / nieuws / Nieuws

De Parette wordt 20 jaar [1999 - 2019]

Is het al zo lang geleden? De Parette blaast dit jaar 20 kaarsen uit. Pedro Meerschman was erbij vanaf het begin. Hij kijkt met veel enthousiasme terug op 20 fantastische jaren en samen werpen we een blik op de toekomst.

Het toenmalige OCMW van Harelbeke startte in 1994 met de uitbouw van de faciliteiten voor ouderen in Harelbeke. Na de opening van het serviceflatgebouw De Beiaard (1994) en het woonzorgcentrum Leiezicht - nu Ceder aan de Leie - (1995) was de opening van het eerste lokaal dienstencentrum De Parette te Harelbeke op 1 februari 1999 de kroon op het werk inzake de toenmalige uitbreiding van voorzieningen voor senioren in onze stad. De Parette wou vooral een ontmoetingsplaats zijn voor senioren én een steunpunt voor de thuiszorg in Harelbeke.

Het team bestond in de beginjaren uit een voltijdse centrumleider, een halftijdse administratief medewerker en 2 part time logistieke medewerkers. Aangevuld uiteraard met Zuster Martine die verantwoordelijk was voor het uitbaten van de gloednieuwe cafetaria.

De bouw van het lokaal dienstencentrum betekende ook een grote meerwaarde voor de bewoners van het woonzorgcentrum die naast een bezoek aan de cafetaria ook gebruik konden maken van een ruime polyvalent zaal voor grotere activiteiten zoals feestmaaltijden of optredens.

Na de aanstelling van een kapster en een pedicure, die ten dienste stonden van alle thuiswonende senioren uit de buurt, werd ook opgestart met het aanbieden van dagelijkse verse warme maaltijden in ons restaurant, bereid door onze eigen keuken.

De organisatie van een opendeurdag met Harelbeke kermis en de daaropvolgende koffietafels voor alle 55-plussers uit de buurt waren meteen een schot in de roos met heel veel aanwezige nieuwsgierigen. Van meet af aan werd sterk ingezet op vrijwilligers(werk), niet in het minst voor hulp in de cafetaria. Vervolgens ook voor het begeleiden van verschillende “clubwerkingen” die gestaag maar zeker boven de doopvont werden gehouden: een scrabbleclub, wandel- en fietsclub, petanqueclub, kaartclub, creaclub, biljartclub,...

Naast onze clubwerkingen trokken we de eerste keren op daguitstap, stonden ouderwetse volksspelen op het programma en organiseerden we verschillende feesten. De Parette begon te bruisen van energie, vrijwilligers en bezoekers.

In enkele jaren tijd groeide ons vrijwilligerskorps uit tot ruim 120 enthousiastelingen die De Parette mee vormden tot wat het op heden is. We willen hen hiervoor allemaal bedanken!

Het viel op dat De Parette niet gewoon een plek was om hun vrijwilligerstaak uit te oefenen, het

werd voor velen een tweede thuis, een plek waar ze ook als bezoekers eens langskwamen.

Van in de beginjaren was De Parette ook dé thuisbasis voor de stedelijke seniorenraad en de vele particuliere

thuiszorgdiensten onder de noemer van het LST (lokaal steunpunt thuiszorg te Harelbeke).  In mei 2000 ging ook onze minder mobielen centrale van start, waarbij het aantal ritten door vrijwilligers voor minder mobiele senioren jaar na jaar spectaculair steeg. Het was ook de periode dat de eerste computerlessen voor senioren werden georganiseerd in samenwerking met het volwassenenonderwijs. Juf Stefanie was hierbij, in de beginjaren, het vertrouwde gezicht om senioren te laten kennis maken met de digitale wereld. Vele leerkrachten sprongen de jaren nadien noodgedwongen bij om de om en bij 500 cursisten van de verschillende computercursussen te “onderrichten”.

Nadien werden ook de taallessen Frans, Engels, Spaans en Duits voor de “actieve senioren” een schot in de roos. Ook en bovenal, naast deze vele vormingscursussen, voordrachten en infomomenten was het aanbieden van sociaal contact een rode draad doorheen onze werking. De talrijke zomer- en nieuwjaarsfeesten, verjaardagsfeesten, vakantiemenu’s zorgden steevast voor een “uitverkochte zaal” waarvoor menigeen dikwijls in de file stond om een toegangskaartje te bekomen. De voeten onder tafel schuiven, genieten van een lekkere en verzorgde feestmaaltijd, een danspasje op de dansvloer met onze vaste DJ waren steeds de juiste ingrediënten van vele deugddoende namiddagen.

Ook het luik van de dienstverlening en de thuiszorgdiensten won steeds meer aan belang: onze maaltijden aan huis, het verhuur van oproepsystemen, een eigen poetsdienst, bezoekteams voor vereenzaamde senioren, thuiszorgcoördinatie én de vele huisbezoeken van medewerkers van onze thuiszorgdiensten waren ongetwijfeld heel waardevol voor vele ouderen in Harelbeke.

De groei van onze (thuiszorg)dienstverlening zorgde voor meer nood aan gespecialiseerde medewerkers en de nodige ruimte voor burelen om klanten comfortabel en met het oog op de nodige privacy te ontvangen. Door dit plaatsgebrek werden de verbouwingen aan het vlak naast gelegen kloostergebouw in 2009 opgestart. Op slag ontstond meer bureelruimte in De Parette én vooral kon het lokaal dienstencentrum 3 gloednieuwe activiteitenlokalen in dienst nemen, prachtig verbouwd en gerestaureerd door onze eigen technische diensten.

Maar bovenal wou en wil De Parette een gekende en centrale plek zijn en blijven, samen met de lokale dienstencentra De Rijstpekker en De Vlinder waar 55-plussers terecht kunnen voor kwaliteitsvolle dienstverlening, relevante informatie omtrent gezondheid, gepaste thuiszorgondersteuning, een gevarieerd en waardevol activiteitenaanbod, vrijwilligerswerk, én vooral warme menselijke contacten.

Dus kom eens de sfeer opsnuiven in onze lokale dienstencentra en dompel je onder in een nieuwe wereld met vele vrijetijds- en andere mogelijkheden.

Pedro Meerschman


nieuws

image not found!!

Trialoognieuws: aan tafel!

meer info
Trialoognieuws: waar loop jij warm voor?

Trialoognieuws: waar loop jij warm voor?

meer info
Taal- en computerlessen 55+

Taal- en computerlessen 55+

meer info
Parettegazette januari-februari-maart 2020

Parettegazette januari-februari-maart 2020

meer info
Parettegazette okt-nov-dec 2019

Parettegazette okt-nov-dec 2019

meer info
image not found!!

Feestweek 10 jaar Dorpshuis De Parette

meer info
Samen dementie vriendelijk

Samen dementie vriendelijk

meer info
Parettegazette juli-augustus-september 2019

Parettegazette juli-augustus-september 2019

meer info
Parettegazette april-mei-juni 2019

Parettegazette april-mei-juni 2019

meer info
Babbel(b)uur in de buurt

Babbel(b)uur in de buurt

meer info
Februari 2019 festivalmaand 20 jaar De Parette

Februari 2019 festivalmaand 20 jaar De Parette

meer info
De Parette wordt 20 jaar [1999 - 2019]

De Parette wordt 20 jaar [1999 - 2019]

meer info
Parettegazette januari-februari-maart 2019

Parettegazette januari-februari-maart 2019

meer info
Bruidsmodeshow WZC De Vlinder in de pers 13/11/2018

Bruidsmodeshow WZC De Vlinder in de pers 13/11/2018

meer info
Parettegazette oktober-november-december 2018

Parettegazette oktober-november-december 2018

meer info